Verhuur woningen en splitsing

Afgelopen donderdag 29 Augustus ben ik namens het bestuur van de wijkvereniging samen met een bewoner van de wijk bij de wethouder wonen van de gemeente Zaanstad; Heer Harry van der Laan op het stadhuis geweest om samen met de ambtenaren betrokken bij wonen en juridische handhaving over de kamerverhuur en woningsplitsing te praten. Omdat de heer van der Laan ook loco-burgermeester is mochten wij gebruik maken van de kamer van de burgermeester die nog op verlof was.

Allereerst hebben we de huidige regels nog eens doorgenomen zodat we duidelijk hebben wat mag en wat niet mag in Zaanstad:

Omzettingsvergunning: Als je kamers wilt verhuren, heb je een omzettingsvergunning nodig. Dit geldt voor verhuur aan drie of vier personen. Voor verhuur aan vijf of meer personen wordt geen vergunning verleend. De onderverhuur aan 2 of minder personen is toegestaan (hospiceregel)

Woning Splitsing: Voor het splitsen van een woning in meerdere zelfstandige wooneenheden heb je een woningvormingsvergunning nodig. Woningen kleiner dan 140 m² mogen niet worden gesplitst en nieuwgevormde woningen moeten minstens 50 m² zijn.

Leefbaarheid en Overlast: In bepaalde wijken zoals Poelenburg/Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische buurt worden geen nieuwe vergunningen verleend vanwege bestaande leefbaarheidsproblemen. Woningen die gesplitst zijn moeten in een straal van 100m uit elkaar liggen.

Onze wijk is daar niet voor in aanmerking gekomen omdat het totaal aantal meldingen van overlast die bekend zijn bij de gemeente niet voldoende zijn om te resulteren in problemen voor de leefbaarheid in onze wijk.

Nu willen wij U als wijkverenging vragen om inzichtelijk te krijgen welke woningen in de wijk verhuurd worden en veel overlast geven als illegale bewoning, verloedering, drugs of stankoverlast en alsmede de commerciële verhuur via AirBnB of andere verhuursites.

Heeft u een idee dat er een woning bij u in de buurt niet aan de regels voldoet; meld dit dan ook even bij ons via redactiewesterwatering@gmail.com zodat wij een lijst kunnen meenemen naar ons volgende overleg met de gemeente.

Het melden van overlast en woonfraude doet u bij de gemeente of bij de woningcorporatie, zoals Parteon, ZVH of Rochdale. Via Meld Misdaad Anoniem of door te bellen naar telefoonnummer 0800-7000.

https://www.zaanstad.nl/direct-regelen/klacht-of-melding/wonen/eerlijk-wonen/

De gemeente onderzoekt elke melding die binnenkomt. Let op: als u anoniem meldt, dan krijgt u geen bericht over het vervolg van uw melding. Bij ernstige woonoverlast buiten kantooruren of agressie meldt u dit bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900 88 44. Bij spoed belt u 112.

Komt u er niet uit met uw verhuurder, buren of VvE? Neem dan contact op met de gemeente door te bellen met 14-075 of vul het online contactformulier in om overlast door te geven. Binnen 5 werkdagen nemen wij contact met u op om de overlast te bespreken en te bekijken of we iets voor u kunnen betekenen